Diz Protezi Ameliyatı Etkileri
Diz ekleminin yıpranmış veya hasar görmüş yüzeylerinin bir protez ile değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Bu ameliyat, diz ekleminin hareketlerini kısıtlayan ve ağrıya sebep olan hastalıkların tedavisinde kullanılır. Diz protezi ameliyatı etkileri kendini göstermeye başladığında hasta fizik tedaviye başlar ve tedavi ile bacağı eskisi gibi olmaya başlar.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Anestezi verilir. Ameliyat sırasında hasta hareketsiz ve ağrısız hale getirilir. Diz ekleminin yıpranmış yerleri açılır. Bu, diz ekleminin çalışmayan parçalarını ortaya çıkarmak için yapılır. Yıpranmış parçalar çıkarılır.
Bu, diz ekleminin çalışmayan parçalarının yerine protez takılması için yapılır. Protez takılır. Protez, eklemin yıpranmış parçalarının yerine takılır ve diz ekleminin hareketliliğini ve kullanılabilirliğini düzene sokar. Ameliyat alanı dikilir. İşlemin son aşaması, ameliyat alanının iyileştirilmesi ve kapatılmasıdır.
Bu aşamada, cilt katmanları dikerek ameliyat alanını kapatır ve ameliyat bölgesine bant uygularlar. Diz protezi ameliyatı genellikle 2-4 saat arası sürer ve bir hastanede yapılır. Ameliyat sonrasında hasta genellikle birkaç gün hastanede kalır ve daha sonra evde tedaviye devam eder.
Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekebilir?
Bu ameliyat genellikle aşağıdaki durumlarda yapılır;
Artroplasti: Eklemin yıpranmış parçalarının yerine protez takılarak hareketliliğini ve kullanılabilirliğini düzene sokmayı amaçlar.
Diz ekleminin sürekli olarak aşırı yük altında çalışması sonucu oluşan yıpranma. Bu durumda, diz ekleminin yıpranmış parçalarının yerine protez takılması gerekebilir.
Eklemdeki şişkinlik ve ağrı, diz ekleminin yıpranmış veya hasar görmüş olduğunun belirtileridir. Bu durumda, diz protezi ameliyatı gerekebilir.
Diz ekleminin kemiklerinin kırılması, diz ekleminin yıpranmış veya hasar görmüş olduğunun belirtileridir. Bu durumda da ameliyat gerekebilir.
Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
Diz protezi ameliyatı sonrası, hasta genellikle birkaç gün hastanede kalır ve daha sonra evde tedaviye devam eder. Bu süreçte, aşağıdaki adımlar tavsiye edilir:
Ameliyat sonrasında dizde ağrı olabilir. Bu nedenle, ağrı kontrolü için ilaçlar verilebilir. Ameliyat sonrasında diz ekleminin hareketliliğinin artırılması önemlidir. Bu nedenle, fizik tedavi uygulanabilir ve diz ekleminin hareketliliğini artırmak için özel egzersizler yapılabilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci önemlidir. Bu süreçte, ameliyat alanının temizliğine ve bakımına dikkat edilmeli ve ameliyat alanına zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır.
İşlem sonrasında doktor tarafından verilen tüm tedavi ve önerilere uyulması önemlidir. Bu, iyileşme sürecini hızlandırır ve diz ekleminin hareketliliğini ve kullanılabilirliğini düzene sokar. Diz protezi ameliyatı sonrasında düzenli doktor kontrollerine gidilmelidir. Bu, ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin takibini ve diz ekleminin hareketliliğinin artırılmasını sağlar.