Diz Artroskopisi
Diz Artroskopisi
Ortopedide en sık yapılan cerrahi prosedür Artroskopidir. Küçük bir kamera ile eklem içi dokular değerlendirilir. Bu yöntem doktora çok açık ve net bilgi verir. Teşhis ve tedavide çok faydalıdır.
Teknik olarak yüksek çözünürlüklü bir kamera ve monitör kullanılır. Bunlar ve diğer yardımcı enstrümanlar artroskopi denilen sistemi oluşturur ve diz problemlerinin tedavisinde çok efektiftir. Amerikada her yıl 4 milyon insana artroskopi yapılmaktadır.
Tanıya Yönelik Artroskopi
Diz ekleminin eklem içi hasarlarının yakalanmasında güvenilir bir yöntemdir. Aynı anda tanı ve tedavi mümkündür. Sınırlı ve kritik endikasyonları:
Akut artroskopisi: post travmatik hemartroz, klinik ve röntgenolojik olarak tanının belirsiz olarak tanının belirsiz olduğu bloglarda kullanılır.
Ameliyat sonrası tedavi: Lokal buz tedavisi, bacağın yükseğe yatırılması, koruma, tam yükleme, atiflojistif ilaçlar 1hafta süreyle ara verilir.
Kapalı şekilde yapılan uygulamaların sonrası İyileşme çok hızlı gerçekleşir. Özellikle uyumlu olan kişilerde cerrahi işlem sonrası hızlı şekilde iyileşme gerçekleşmektedir. Ameliyattan sonra hastanın uzman hekimin verdiği önerilere uyması gerekmektedir. Dizin hasta olmadan önceki haline dönüşmesi ve şişlik durumunun yok olması için bol bol egzersiz yapılması gerekir. Egzersiz ile alakalı programların neredeyse çoğunluğu evde uygulanabilir. Bu program genelde günde 3 kez 20 ile 30 dakika olarak yapılır. Egzersizler her daim yürüyüş ile desteklenmektedir. Yapılacak olan egzersiz sonrasında şişlik ya da ağrı tarzında şikayetler meydana gelirse mutlaka yapılan program kesilmesi ve uzman hekim ile görüşülmelidir. Bu sorunun sonucunda uzman hekim genelde buz uygulaması ve bandajlama tavsiye edecektir. Menüsküs yırtılması ile alakalı durumlarda iyileşme dönemi 3 hafta ile 3 ay içinde tamamlanır. Bu süreç içinde iyileşme tamamlanmasa bile süreç devam ettirilir.